Vitaliteit

Vitaliteit is een woord dat je de laatste jaren steeds vaker tegenkomt. Het woord ‘vitaliteit‘ is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, ofwel leven. Van Dale zegt: ‘vitaal’: voor het leven van groot belang, én: krachtig, energiek. Vitaliteit betekent dan ook letterlijk: levenskracht.

In onze maatschappij wordt een mens steeds ouder. Over het algemeen doen we minder zwaar werk, is de gezondheidzorg beter, en weten we meer over wat we wel of juist niet moeten doen om langer gezond te blijven. De omstandigheden zijn veel beter geworden maar eigenlijk doet een ander belangrijk fenomeen er het meest toe en juist deze is sinds mensenheugenis lastig onder controle te krijgen, ons gedrag.

Mensen zijn gewoonte dieren. Als je eenmaal iets hebt aangeleerd dan is het moeilijk om dit weer af te leren. Aangezien het meeste van ons gedrag onbewust is en dit onbewuste gedrag voornamelijk in de eerste 7 jaren van ons leven wordt aangeleerd, is het dus van groot belang om het juiste aangeleerd te hebben gekregen in die tijd. De omgeving waarin je opgroeit, is dus essentieel voor je latere leven. Dit lijkt een open deur maar mensen zien vaak niet in waar ‘m de kneep zit als het gaat om gezondheid en vooral die van vitaliteit op de lange termijn. Hoe kunnen we dan op gezonde(re) manier oud worden? Gezond zijn heeft natuurlijk ook met geluk te maken maar is verder niet heel ingewikkeld.

  • Eet en drink gezond en met mate
  • Beweeg, maar niet te gek
  • Rook niet
  • Begeef je zo min mogelijk in vervuilde of onveilige omgevingen
  • Probeer langdurige stress te vermijden
  • Onderhoud liefdevolle relaties

Dit zijn allemaal open deuren en geen van allen nieuw. Toch is het aantal mensen dat ongezond is: overgewicht, hart en vaatziekten, diabetes, verschillende vormen van kanker en zo meer met een noodgang aan het groeien. Gek toch? We worden steeds slimmer maar ook steeds ongezonder. We kunnen steeds meer maar gedragen ons steeds dommer. Ik weet iets van gedrag en dat is voor vitaliteit eerlijk gezegd belangrijker dan verstand van voeding of bewegen hebben. Als fitness fanaat weet ik daarom nog beter hoe en waar te beginnen om fitter te worden.

Mocht je gezonder oud willen worden en er iets aan gaan doen, laat mij je dan helpen om dat doel te bereiken en gaan we samen op avontuur.

Remco