Coaching

De term coaching komt voort uit de tijd dat er nog koetsen rondreden en deze werden bestuurd door coaches. Coaching betekent dus letterlijk sturen, begeleiden, de goede kant op bewegen. In de sport is het fenomeen coaching al heel lang aanwezig en in die context proberen coaches de sporters tot grotere prestaties te ‘bewegen’. Je kunt dus stellen dat een coach pas dan succesvol is als hij in staat is om de personen die worden gecoacht tot een hoger niveau, naar een van te voren bedacht doel te brengen.

De gedachte dringt zich op dat iemand die zelf goed een sport beheerst ook in staat zou zijn om een andere naar een hoger niveau te tillen maar dit is niet automatisch het geval. Hoewel de materie, neem bijvoorbeeld Basketbal, hetzelfde is, zijn de vaardigheden van deze verschillende disciplines totaal anders. Magic Johnson is daar een bekend voorbeeld van. Hij was een fenomenaal speler maar kwam als coach nooit echt uit de verf. Een ander beter laten functioneren vraagt dan ook om meer vaardigheden dan verstand hebben van de materie.

Een goede coach is dan ook iemand die steeds opnieuw kijkt welke weg de beste is voor de persoon met een uitdaging. Er is geen malletje, geen vast stramien, geen once-size-fits-all aanpak, geen techniek en ook geen koers of draaiboek die voor iedereen werkt. Als dat namelijk zo zou zijn dan zou één simpel zelfhulpboek of een methodiek genoeg zijn om iedereen voorgoed te helpen. Ik kan maar beter eerlijk zijn, de meeste coaches doen het liefst altijd hetzelfde. Maar nooit was ooit een van mijn cliënten hetzelfde als een ander, we zijn allemaal unieke individuen die een eigen, op maat gemaakte aanpak vragen. 

Om hulp vragen aan een coach is een stap. Ik gebruik dan vaak een tandarts als voorbeeld. Een tandarts weet hoe belangrijk goede gebitsverzorging is en in het geval dat het toch eens misgaat ook exact wat dan de vervolgstappen zouden moeten zijn. Heb je echter ooit gehoord van een tandarts die zijn eigen kies vulde? Je zelf helpen is soms gewoon super lastig, hoe slim je ook bent en hoeveel kennis je ook bezit. Zoals je soms een hand tekort komt bij een klusje kun je soms simpelweg ook een ander perspectief of ander inzicht nodig hebben om je koers een klein beetje te verleggen om uit een vervelende situatie te komen. Uiteindelijk kan het verleggen van die koers voor een geweldig verschil zorgen!  

Kun je coaching gebruiken die bij je past en op jouw maat is gemaakt? Mail me en we gaan op pad!

Remco