Lijf & Gezond

Wat?
Het ontwerp van ons lijf is oud. Door evolutie en meer kennis heeft de moderne mens het oude ontwerp een beetje kunnen updaten zodat het langer mee gaat en in principe meer zou moeten kunnen dan een paar duizend jaar geleden. Ons lichaam doet wat het kan om aan de eisen van wat het hoofd wil te voldoen maar de omgeving en onze gewoonten zijn anno nu drastisch veranderd. In het westen jagen en verzamelen we niet meer en eten en drinken we ‘spul’ dat nergens in de natuur te vinden is. We doen niet wat goed voor ons is en doen juist teveel dat niet goed voor ons is. We zijn dus wel intelligenter maar niet echt slimmer geworden, enfin kijk om je heen en lees de krant en je weet wat ik bedoel!

Waarom?
Als we niet goed voor het lijf zorgen liggen op termijn welvaartsziekten op de loer! Kwalen die ontstaan omdat de balans tussen wat we nodig hebben en wat we onszelf geven zoek is geraakt. Ons lichaam zal altijd proberen de boel gezond en werkend te houden en past zich lang aan onze slechte leefgewoontes aan. Ook na jaren van verwaarlozing is het nog in staat om de balans te herstellen. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf want daar moet je iets voor doen, in ieder geval iets anders dan dat je daarvoor deed.

We zijn helaas op een punt gekomen dat de nadelen van onze welvaart er voor zorgt dat we ongezond oud worden. In de VS hebben de kinderen die nu geboren worden gemiddeld een lagere levensverwachting dan 10 jaar geleden en dat staat ook in Nederland te gebeuren. Te weinig beweging, overgewicht, slechte voeding, hart en vaatziekten, diabetes, de lijst is lang. We worden ouder maar zijn al jong zo ongezond dat het al snel sappelen wordt om aan de eindstreep te komen, hoe zonde is dat?

Hoe?
Vaak is het niet ingewikkeld om grote stappen de goede kant op te maken want met de juiste voeding en beweging kun je snel resultaat boeken. Mijn ervaring is dat juist het starten met iets anders doen lastig is, het niet weten hoe te beginnen en waarmee. Aan het begin van een andere manier van leven zit een belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen, de knop die in het hoofd om moet. Als je lang op een bepaalde manier hebt gefunctioneerd is die manier radicaal veranderen op het oog de eerste logische stap, maar ook de minst slimme. Mensen stellen zich op een verandering in en gaan vanaf een gekozen moment alles totaal anders doen. Dit is echter een mentaal ding want ons lichaam vraagt zich van het een op andere moment af wat er in godsnaam aan de hand is. Het hoofd heeft een andere agenda dan ons lijf zullen we maar zeggen.

Punt is dat gedrag dat je lang hebt vertoond zich niet van het een op andere moment laat veranderen, hoe overtuigt je ook bent dat dit wel kan. Het lijf is gewend om het op een bepaalde manier te doen en zal je daar vanaf het eerste begin aan helpen herinneren. Dus als het even wat zwaarder wordt, en je hoofd even minder scherp en sterk is, slaat de sabotage toe. Je lijf wil wel meewerken maar gaat protesteren omdat je het niet goed hebt aangepakt.

Wat te doen?
Gezond leven is niet ingewikkeld als je weet wat je doet. Dat krijgen we helaas niet altijd mee van ouders of school. Gek genoeg ontberen ouders van nu de kennis vaak en besteedt ook school nauwelijks tijd aan een gezonde levensstijl. Om voor de rest van je leven grip op je gezondheid te krijgen moet je de volgende dingen weten:

  • Hoe werkt een lijf nu eigenlijk?
  • Wat voor invloed heeft het (reptielen)brein?
  • Wat te doen om fit te worden en het ook vol te houden?
  • Wat is kletspraat (spullen en pillen)?
  • Hoe echt te beginnen?
  • Wat moet ik doen om het vol te houden?

Hulp nodig?
Mail of bel me en we gaan aan de gang.

Remco