Hoofd & Balans

Wat?
In het hoofd van de moderne mens is het de hele dag een drukte van belang. We krijgen dagelijks een hoeveelheid prikkels binnen die ongekend is en waarvan we soms letterlijk de weg kwijt raken. Hoewel we tegenwoordig van alle gemakken zijn voorzien zijn we niet persé gelukkiger dan in vroeger tijden want de druk van alledag leunt soms zwaar op ons. Werk, gezin, relaties, toekomstbeelden, vermoeidheid, stress, gezondheidsperikelen, financiën, het zijn maar een paar voorbeelden van zaken waarover we kunnen tobben en die ons leven minder leuk maken. Dan heb ik het nog niet over onverwachte rampen als: ziekten, scheidingen, werkeloosheid, verlies van geliefden en andere gebeurtenissen die ons leven in de war kunnen schoppen.

Waarom?
Wanneer het hoofd te lang onder hoogspanning staat en niet meer in staat is om met dergelijk piekbelastingen om te gaan dan zal het lijf je op een gegeven moment dwingen om in de ‘pauzestand’ te gaan, uit zelfbescherming. Ook in deze tijd is ons lijf met 2 primaire taken bezig (ook al zijn we ons dat niet bewust). Het eerste is voortplanten, de basis van ons aller bestaan, en de tweede is zelfbescherming. Je lijf zal er altijd alles aan doen om je te laten overleven onder alle omstandigheden.

Als het hoofd bijvoorbeeld besluit om te gaan bungeejumpen, dan zal het lichaam je met allerlei signalen proberen te waarschuwen dat dit niet zo’n goed idee is. In acute situaties zoals het bungeejumpen ontstaat er een golf aan alarmsignalen door aanmaak van stofjes zoals Adrenaline en Cortisol en voel je je hart pompen en het bloed naar de belangrijkste lichaamsdelen stromen, allemaal om te kunnen vechten of vluchten.

Als je te lang onder dergelijke stress staat en de alarmbellen van je lijf negeert, of gewoon niet hoort, dan zal het uit zelfbescherming uiteindelijk ingrijpen. Dit noemen we overspannenheid (letterlijk te ver opgerekt waardoor het niet meer lukt terug te veren) of een Burn-out, (opgebrand zijn). Sommige mensen krijgen ineens paniekaanvallen en anderen kunnen van het een op andere moment niks meer op hun werk verdragen of velen van de mensen om hen heen. Als je dit overkomt dan sta je letterlijk geparkeerd en ben je de controle over je normale leven kwijt. Dan kost alles meer energie dan je hebt, ben je niet meer in staat tot de simpelste dingen en lijkt alle plezier uit je leven weg te zijn gevloeid. Het enige wat je nog lijkt te kunnen is pas op de plaats maken en het uitzitten, lawaai en drukte vermijden en hopen dat het overwaait.

Wat te doen?
Jezelf weer uit die positie terug manoeuvreren is lastig. Je zit letterlijk op de bodem van je energiekist maar toch moet je proberen de kracht te vinden om grote knopen door te hakken. Want doen wat je deed dat brengt je wat je had en daar moet je juist vanaf. Op dat moment heb je iemand nodig die je helpt je weg naar jezelf weer terug te vinden, de verbeterde, slimmere versie van jezelf dan. Iemand die herkent wat je bedoelt en nodig hebt en je kan gidsen om over de hoge bergen te komen en je ondersteunt als er onverwachte rukwinden van links komen. Het is geen zwakte om dan hulp in te roepen want de meeste mensen komen in hun leven op dit punt, geloof me.

Kun je een steuntje in de rug gebruiken?
Mail of bel me en we gaan aan de gang.

Remco