Hart & Geluk

Wat?
De moderne mens wordt gegeseld door teleurstellingen, verdriet, onmacht, kwetsingen, verlies, ziekte, mislukkingen, pijn, falen, doelen die niet worden bereikt, werk dat ongelukkig maakt en de hectiek van verplichtingen in het algemeen. Aan de goede kant van de medaille staat, plezier, genot, vreugde, voldoening, erkenning, verbinding, warmte, vriendschap, liefde, succes en gezondheid, niet persé in die volgorde en ik sla er een paar over. Al deze ingrediënten én meer maakt ons leven, onze reis, tot wat het is. Als je pech hebt zie je van de medaille vaker de nare kant, heb je mazzel dan ligt de plezierige kant meer boven.

Aan wat je overkomt, kan je niet altijd zoveel doen, aan hoe je dit je geluk laat beïnvloeden wel.

Waarom?
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, niet iedereen weet even goed om te gaan met tegenslag, verdriet of stress. De een schud het van zich af en de ander komt het nooit meer te boven. Zoals ik eerder in Het hoofd heb uitgelegd is een belangrijke taak van het lijf om het zo goed mogelijk te beschermen, dat doet het bijvoorbeeld door heftige, traumatische, verdrietige situaties niet zo maar te vergeten. Het brein slaat dit goed op zodat deze gebeurtenis ons niet nog eens overkomt. Als deze ‘herinnering’ een eigen leven gaat leiden en ons niet alleen maar wil helpen herinneren maar ons in de constante kramp brengt dan is dit teveel van het goede. Dan schiet deze bescherming zijn doel voorbij en staat het een leuk en relaxed leven in de weg.’

Als je zo als ik mensen probeert te helpen die even zijn vastgelopen dan kom je vaak met verdriet in aanraking. Soms hebben mensen zo veel verdriet en pech dat het me boos maakt. Het leven is niet altijd eerlijk en kan keihard en gemeen zijn. De een lijkt altijd de wind in de zeilen te hebben en een ander wordt alleen maar met ellende en narigheid geconfronteerd, zonder reden maar en zonder dat iemand er invloed op heeft. Ik ben dan even boos maar niet machteloos. Ikzelf heb dan altijd nog een inzicht in mijn hoofd waardoor ik de energie op kan brengen om er voor te blijven gaan. Het is een simpele maar effectieve gedachte waarmee ook de vervelende situaties in een perspectief gezet kunnen worden en daarmee enigszins gerelativeerd.

Neem je leeftijd, mijn geval is dat 57 jaar. Probeer je voor te stellen hoe oud het je hoopt te worden, ik heb de leeftijd van 84 als een mooi streef getal. Ik trek 57 af van 84 en dan blijft er 27 jaar over welke ik vermenigvuldig met 365 (het aantal dagen in een jaar). Dat maakt dat ik, als alles meezit, ik nog 9.855 dagen te leven heb, zo ongeveer. Goed beschouwd is dat niet heel veel, vind ik. Ook als ik er nog een paar bij mag krijgen, in goede gezondheid, dan is dat waarmee ik het moet doen. Ik ga er niet vanuit dat ik reïncarneer en ik kan me van voor dit leven ook niets herinneren. Dit is het dus, iets anders is er niet en zal er ook niet meer zijn. Nu moet je het doen, dit is de enige kans.

Wat te doen?
Dat het leven soms zwaar is daar valt voor niemand aan te ontkomen. Hartzeer en verdriet hoort dan ook bij het leven. De meeste mensen krijgen eens in de zoveel tijd met tegenslag te maken en herstellen daar prima van. Wanneer je kort na elkaar een flinke klap krijgt dan kan de belasting tijdelijk zo groot zijn dat je even niet meer weet waar je het zoeken moet. Het verdriet, de machteloosheid of teleurstelling kan zo groot zijn dat de bodem onder je voeten lijkt te zijn weg geslagen en hoe moet je je dan weer oprichten en schrap zetten? Ook in deze gevallen zal de tijd de wonden weer helen maar dat weet je op dat moment nog niet en is vaak de onmacht te verlammend om zelf het overzicht nog te hebben. Met de juiste ondersteuning kun je stap voor stap en tree voor tree je weg weer terug vinden naar controle en balans. 

Het is mijn ervaring dat ook na een dergelijk ingrijpende tijd het mogelijk is om daarna opnieuw het geluk te vinden. Na het verkrijgen van nieuwe vaardigheden en inzichten ben je zelf in staat om de teugels van je leven weer in handen te nemen, steviger dan ooit. Deze kennis zal verder in leven van waarde blijven want hoewel je wat ondersteuning hebt gehad, jij bent zelf degene die keuzes maakt, de koers aanpast, stuurt en zelf in staat zal zijn om deze nare tijd achter je te laten en de kracht zult hervinden om het leven weer leuk te maken.

Duwtje in de rug nodig?
Mail of bel me en we gaan aan de gang.

Remco